REVIEWS

Schermafbeelding 2014-04-16 om 21.41.42BOEKREVIEW: TIMUR VERMES – DAAR IS HIJ WEER
Samen met mijn vriend ben ik in een boekwinkel in Duitsland. Hij is vrij geïnteresseerd in geschiedenis en hoe mensen in die tijd dachten. Doelbewust loopt hij op een boek af. “Kijk Mir, dit boek zorgde voor veel commotie hier in Duitsland!” Ik pakte het boek uit zijn handen en keek naar de kaft. Ik snapte meteen dat het over de vroegere führer ging. De kaft bestond namelijk alleen uit het kapsel van Hitler.

Op mijn opleiding leren we veel over logo’s en vormgeving. Doordat je door alleen een kapsel te laten zien, meteen weet wie het is vind ik ontzettend gaaf. Dit was dan ook wat mij het meest aansprak. We legden het boek terug en liepen verder. Ondertussen vertelde mijn vriend mij dat het boek over Hitler ging. Niet over vroeger, maar over hoe het zou zijn als hij nú zou leven. In Duitsland waren de meningen erg verdeeld over het boek. Zo vinden veel mensen dat je hier niet over mag schrijven. Ook zou je nooit een objectief verhaal kunnen schrijven, omdat je natuurlijk niet kan weten hoe hij nu zou denken. Het boek bleef in mijn hoofd spoken en toen we weer in Nederland waren heb ik de Nederlandse versie van het boek gekocht.

Het verhaal
Hitler wordt wakker in Berlijn. Hij hoort kinderen lachen en roepen naar hem. Verbaasd doet hij zijn ogen open. Waar zijn de geluiden van bommen en waar is de rook die mijn zicht moet verminderen? Hitler snapt er niks van. Zijn uniform stinkt naar wasbenzine en Eva is nergens te bekennen. De kinderen maken de voormalige führer belachelijk en Hitler besluit snel weg te gaan van de, voor hem onbeleefde, kinderen. Hij loopt naar de kiosk en zoekt naar de krant. Hij vindt er niet de krant die hij zoekt en komt vooral veel Turkse kranten tegen. Verschrikt kijkt hij naar de datum: het is augustus 2011. De man van de kiosk vindt dat de man Hitler wel heel goed na kan doen. Zo goed zelfs, dat hij hem opgeeft voor een televisieshow. Deze man is een ster! Al snel krijgt hij veel zendtijd en Hitler ziet dit als een manier om het Duitse volk weer aan te spreken.

Mijn mening
Wat was ik benieuwd naar dit boek. Nadat ik erin begonnen was heb ik meerdere malen weer weg gelegd. Hij las niet lekker door vond ik. Dit komt misschien ook omdat je van te voren weet dat dit allemaal fictie is. Dit staat ook duidelijk op de eerste pagina vermeld. Toch bleef het boek in mijn achterhoofd zitten en pakte ik hem er weer vaker bij. In de trein kun je natuurlijk je FaceBook checken, maar je kunt die tijd ook gebruiken om je in een onderwerp te verdiepen. Geschiedenis vond ik een erg leuk vak, maar ik verbaasde me erover hoeveel ik eigenlijk nog onthouden had. Het was interessant om erover na te denken hoe Hitler nu zou zijn. Er is natuurlijk zoveel veranderd, niet alleen in Duitsland. Ook nu met de crisis tussen Rusland en Oekraïne. Het boek zet je dus wel heel erg aan het denken.
Na wat research ben ik erachter gekomen waarom er in Duitsland zoveel gedoe om het boek heen bestond. Je zou namelijk te veel sympathie voor de man krijgen. Natuurlijk snap ik dit. Deze man heeft gruwelijke dingen gedaan en daar zouden geen grappen over gemaakt mogen worden. Toch heeft hij nog steeds dezelfde meningen over onderwerpen, maar wordt dit vertaald naar het nu. Het laat een fictieve versie zien. Het boek is interessant en stiekem ook leuk om te lezen. Een aanrader als je van geschiedenis houdt, maar dan op een luchtige manier.
Schermafbeelding 2014-04-22 om 22.04.45

BOEKREVIEW: THE SECRET
Soms zit ik niet lekker in mijn vel. Het kan zomaar dat ik dan de hele week in een dip zit. Alles wat ik aantrek vind ik lelijk, wat ik kook smaakt nergens naar en ik voel me dood onzeker. Als ik dan denk aan de toekomst zie ik een leeg gat. Overal zie ik meisjes met mooie kleren en jongens met leuke bijbaantjes. Natuurlijk kun je dan in je bed kruipen en dat dekbed zo ver mogelijk over je pluizige haar trekken. Maar je kunt ook lekker in je bed kruipen en mijn persoonlijke bijbel erbij pakken. Want ja, dat is wat The Secret is voor mij.

Nog nooit was ik zo lyrisch over een boek. Van mezelf ben ik een positief meisje. Ik hou ervan om complimentjes te geven. Waarom zou je het niet uitspreken als iemand er leuk uitziet? Die persoon heeft daar zijn best voor gedaan en het geeft die persoon, maar ook zeker jezelf, een goed gevoel. En door dat positieve gevoel te creëren, trek je weer andere positieve dingen aan. Want dat is wat the big secret is: de wet van aantrekkingskracht. De wet van aantrekkingskracht? Is dat dan zoiets als Newton of Dalton? Is feite wel. Ik ga geen natuurkundige review houden, ik heb het niet voor niets laten vallen een paar jaar geleden. Waar het op neerkomt is dat The Secret verklaart waarom sommige mensen wel veel succes hebben en waarom anderen niet. Positiviteit trekt positiviteit aan.

Ik heb eerder de jongeren versie van The Secret gehad. Elke keer als ik mij down voelde, pakte ik deze erbij. Het boek kent kleine opdrachten die je kan doen die je helpen het positieve uit je te halen. Zo moet je opschrijven wat je wil bereiken. Ook leert het je trucjes dat je je moet inbeelden dat je iets bent of iets hebt wat je ontzettend graag wilt. Als je het maar graag genoeg wilt, komt dit vanzelf naar je toe.

Dit boek is zo inspirerend. Zoveel dingen die ik graag wilde zijn hierdoor uitgekomen. Je kunt zo klein beginnen als je wil. Zo wilde ik ontzettend graag de HAVO halen. In HAVO3 bleef ik zitten en de leraren wilde mij terug sturen naar het VMBO. Dit wilde ik per sé niet. Waarom niet? Omdat ik mij inbeeldde hoe het was om te slagen voor de HAVO en daarna een studie te doen die ik wilde. Ik wilde meer keuzes dan alleen de MBO-studies. Uiteindelijk ben ik met allemaal voldoendes geslaagd. Het meest recente voorbeeld hiervan is denk ik nog wel mijn afvalproces. Zo ben ik 15 kilo afgevallen afgelopen twee jaar. Ik had nooit gedacht dat mij dit zou lukken, maar door mij steeds in te beelden hoe fijn het gevoel zou zijn om zelfverzekerd op het strand te lopen is het mij gelukt. Als het even tegen zat zocht ik inspiratieplaatjes op en bleef ik positief denken. Want positieve gedachten roepen weer andere positieve gedachten op. Heb je je ooit afgevraagd waarom negatieve mensen steeds meer slecht nieuws te horen krijgen? Precies, omdat ze in die spiraal zitten.

Dit hangt ook heel erg samen met twee quotes waar ik heel erg in geloof: “Work hard and stay humble” en “A smooth sea never made a skillful sailor”. Beide quotes staan ervoor dat je hard moet werken. Dit is de enige manier om te krijgen wat je zelf wil. Het lukte Madonna ook niet in een keer om aan de top te komen.

Het boek staat vol inspirerende verhalen en verhalen van verschillende personen die erin geloven. Van Buddha tot een meisje die toegelaten wilde worden op de universiteit. Al jaren ben ik fan van dit boek en ben ik inmiddels van de jongeren versie op de volwassen versie overgestapt. Een echte aanrader!

Schermafbeelding 2014-04-16 om 21.44.01

REVIEW: EERSTE, ECHTE, EIGEN EVENEMENT
Tien weken, zes projectleden en één opdracht. Dat was wat we kregen om ons eigen evenement te organiseren. Zo ken je niemand in de klas en zo moet je een hoop uren bij elkaar zitten om samen te werken. Soms met wat tegenslagen, maar wauw wat hebben wij een mooi evenement neergezet!

Vrijdag 13 december was het zo ver. Enge datum, toch? Gelukkig kwam dat helemaal goed. Vooraf hebben we een sponsorplan gemaakt, een projectvoorstel voor de opdrachtgever (Fontys) en een samenwerkingsovereenkomst. We hebben interviews gehouden met mensen uit de branche om zo de verschillende branches te ontdekken. Want dat was onze opdracht: een evenement neerzetten waarin je alle branches aan vrienden en familie uitlegt. Het mag geen saaie presentatie zijn, maar echt een evenement.

Na veel zoeken hadden we de perfecte locatie gevonden: Het Cultuurcentrum Martien van Doorne in Deurne. Klinkt misschien een beetje suf, maar niets was minder waar! Want wat was dit een prachtige locatie! Een beetje sceptisch gingen mijn projectgenootje Jilke en ik op pad om de locatie te bekijken. We kwamen binnen en waren blij verrast. Een mooie binnenkomst, in het midden een chique bar met daar omheen tafeltjes met luxe stoelen. Het deed aan alsof je in een chique schouwburg staat. We werden hartelijk ontvangen door een vrouw waar Jilke veel contact mee heeft gehad over de locatie. Omdat wij een film gemaakt hebben nam ze ons mee naar boven, naar de bioscoopzalen. Ze liet ons de zaal zien en wauw, dit was precies wat we in gedachten hadden! Twee jongens van de technici kwamen ons helpen en daar was het dan: we zagen onze film op het enorme witte doek.

De laatste week voor het evenement werden de laatste handen aan het evenement gezet. Popcorn werd geregeld, de rode loper werd schoongemaakt en bij de film werden de laatste puntjes op de I gezet. Langzaam kwam de vrijdag dichterbij!

De rode loper us uitgestald, de popcorn staat klaar en de tap staat open. De eerste gasten konden binnen komen! Tessa en Jilke staan aan de deur om een recensieboekje uit te delen en de mensen te ontvangen. Na betaling kregen ze een gratis consumptie en konden de bezoekers gezellig met elkaar kletsen. We kregen al meteen lovende reacties over de locatie. Het was heel anders dan iedereen verwacht had. Nadat iedereen voorzien was  van een drankje kon het evenement echt beginnen. Ik pakte de microfoon en hield een welkomstwoordje en legde uit wat de bedoeling was de avond.

De bezoekers liepen de mooiversierde trap op. Alles was in kerstthema versierd. Mooie lichtjes, een kerstboom en kersttakken om de trap heen gewikkeld. Dit zorgde ook voor extra sfeer. Boven kwamen we bij de bioscoopzaal aan waar zo’n 100 man in kunnen. Uit een grote bak popcorn schepte mijn groepsgenootjes en ik popcorn voor de bezoekers. Iedereen kreeg een zakje om lekker op te snoepen tijdens de film. De film neemt je mee in een vliegtuigje naar een reis over de hele wereld. Zo beginnen we bij de evenementen branche en laten we een luchtvaartballon crash zien in Mexico. Bij de gaming branche laten we grote games zien en als we bij de muziekbranche zijn aangekomen knalt Miley Cyrus (die kans maakt om persoon van het jaar te worden) uit de speakers.

Nadat de film is afgelopen speelt er een DJ beneden en kan iedereen nog een drankje doen. Ook is er Happy Hour wat inhoud dat er 1 + 1 gratis is. Een leuke deal dus! We hebben bij binnenkomst een recensieboekje uitgedeeld met interviews en uitleg over de verschillende branches. Hier zit een los blaadje in waar de bezoekers ons evenement en de film als echte recensenten kunnen recenseren. Hier staat een stelling op met daarnaast vijf sterren die ingekleurd kunnen worden. Ook is het blaadje voorzien van een opmerkingen vakje.

Een ontzettend leuke avond met een ontzettend leuk team! Hoe spannend het in het begin was, zo goed is het uiteindelijk gegaan! Martien van Doorne was een hele leuke locatie die goed inspeelde op onze wensen. Ons allereerste evenement neerzetten is een van de leerzaamste momenten geweest van de afgelopen jaren voor mij. Zeker voor herhaling vatbaar!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s