GAMEVERSLAVING

HEILOO-SPELCOMPUTERNatuurlijk had ik een game kunnen spelen of een review kunnen typen over een game. Maar zelf ben ik het meest geïnteresseerd in de verslavingskant van games. Want hoe snel raak je verslaafd en wat gebeurd er dan met je? En belangrijker nog, hoe kom je er vanaf? Dit vind ik namelijk ook bij mijn ontdekkingstocht passen omdat dit er ook bij hoort. Ook vind ik de verslavingskant van een game het meest interessante aan gaming.

Een game is verslavend doordat je steeds zelf moet ingrijpen. Zo kun je zelf er iets aan doen als het niet goed gaat, namelijk meer oefenen. Als het dan goed gaat word je hiervoor beloond. Doordat je er steeds beter in word, blijf je met het spel bezig waardoor je kunt ontsnappen aan de realiteit. De virtuele wereld is namelijk een stuk spannender en uitdagender. Iemand die in het echte leven niet veel sociale contacten heeft, kan vaak makkelijker contact maken in de virtuele wereld. Dit doordat je makkelijker respect krijgt als je goed bent in het spel.

Als je te veel gamet, word dit een ziekte of een verslaving genoemd. Dit komt omdat als je ermee stopt je afkickverschijnselen krijgt. Deze kunnen van lichtelijk boos zijn, tot zeer agressief. Je bent dan niet meer in staat om normaal te communiceren in de offline wereld.

Het is lastig om iemand de schuld te geven van gameverslavingen. Zo worden er wel waarschuwingsstickers en leeftijdstickers op de spelletjes geplakt. Vaak werd dit averechts: het is natuurlijk spannend om een ‘gevaarlijker’ spel te spelen. Ook kun je de game-industrie ook niet de schuld geven, zij doen inmiddels gewoon hun werk. Of de overheid die spelletjes moeten verbieden? Maar we leven in een vrij land, toch? Erg lastig en daarom denk ik dat de schuld vooral bij jezelf ligt. Dit omdat je zelf altijd verantwoordelijk blijft voor wat je doet. Natuurlijk spelen alle andere factoren ook mee, maar de eindverantwoordelijke ben je denk ik altijd zelf.

Games met een beloningselement in het spel zijn het meest verslavend. Net zoals games waar je in een hele andere, vaak fantasieachtige, wereld kunt duiken. Ook druk van een groep speelt vaak mee dat je het spel blijft spelen. Maar, hoe kom je nu van zo’n gameverslaving af? Er zijn verschillende klinieken waar je je kan laten helpen. Zij werken volgens een bepaald behandelingsprotocol waardoor je aan het einde van de rit ‘genezen’ bent. Het belangrijkste binnen een behandelingstraject is dat je kijkt naar de problemen die buiten het gamen liggen. Wat is de oorzaak dat je zo vaak gamet? Is het omdat je vaak ruzie hebt met je ouders? Dan word daar iets aan gedaan. Achter een verslaving zit namelijk vaak een dieper liggende gedachte dan alleen het spel interessant vinden.

Bronnen:
http://www.novadic-kentron.nl/default.aspx?DocumentID=e89a6ba0-a97f-42d9-9b63-29bb90d5712b
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/verslaving/64121-gameverslaving-de-duistere-kant-van-gamen.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s