GLOW EINDHOVEN

Schermafbeelding 2014-04-16 om 22.54.29Hoewel de koude, donkere dagen zijn aangebroken, trok de lichtstad Eindhoven zich hier niks van aan. Van 9 tm 16 november was namelijk het jaarlijks terugkerende evenement Glow. Dit jaar was het thema ‘Urban Playground’, wat je in alles terug zag. Verschillende lichtkunstenaars konden dit jaar op dit speelterrein hun creatieve geest los laten.

Hoe dichter je bij Eindhoven komt, hoe meer lichtjes er branden. Het begint al aan de rand van de stad. Duizenden LED-lampjes maken het dat de stad wordt verlicht. Glow is een openluchtfestival. Nu vraag je je vast af waarom Eindhoven hiervoor is uitgekozen? Dat is omdat Eindhoven al jaren de lichtstad is. Denk aan Philips en de gloeilamp. In 2006 vond Glow voor de eerste keer plaats, en trok het festival 45.000 bezoekers. In 2012 trokken tien keer zoveel bezoekers naar de stad. Afgelopen editie verbrak het een record qua bezoekersaantallen en kwamen er 520.000 mensen op af.

“Waarom valt de stroom niet uit tijdens zo’n groot licht-evenement?”

Schermafbeelding 2014-04-16 om 22.55.01

De vraag die de hele route door mijn hoofd bleef spoken, was de vraag hoe het kan dat de stroom niet uitvalt tijdens zo’n groot evenement waar zoveel licht en dus stroom voor nodig is. Zouden ze de omwonenden gevraagd zo min mogelijk stroom te gebruiken? Het antwoord op die vraag heb ik gevonden bij Henk Coppus, energiespecialist. Hij vertelde mij dat er een bron moet zijn waar de stroom doorheen moet lopen: een generator. Doordat er ontzettend veel, en hele sterke, generatoren staan langs de route, blijven de lichten aan.

De route van Glow vond ik erg lang, vooral voor een koude novemberdag. Je krijgt een goed beeld van de stad, dat zeker. Je ziet verschillende gebouwen en omdat er in de kerk ook iets te doen is zie je die ook van binnen. Maar het zou fijner zijn als ze wat gebouwen kiezen die wat dichter bij elkaar staan (misschien het centrum er meer bij betrekken) in plaats van juist daaromheen te lopen. Al met al een heel leuk evenement om een keertje meegemaakt te hebben! Het is indrukwekkend om te zien wat je allemaal kunt doen met licht en dit met zoveel mensen mee te mogen maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s