DE WERELD DRAAIT DOOR

Schermafbeelding 2014-04-16 om 22.58.10De Wereld Draait Door is een talkshow die elke werkdag te zien is op Nederland 3. Matthijs van Nieuwkerk is de presentator, die elke avond live praat met gasten over de actualiteit. Hij probeert daar ook amusement bij te betrekken door bijvoorbeeld LuckyTV filmpjes te laten zien.

Zo’n half jaar geleden werd mij gevraagd of ik naar DWDD wilde. Ja, natuurlijk wilde ik dat! Of ik dan wel even zo’n geel briefje in wilde vullen en geld over wilde maken naar de VARA. Toen schrok ik even want je zit dan wel vast aan een abonnement. Een abonnement dat zo’n vijf euro per jaar kost, wat betekent dat deze student maar zo’n twee wijntjes per jaar hoefde in te leveren voor DWDD. En zo steun ik alweer zes maanden de VARA.

Nog niet eerder had ik echt gebruik gemaakt van mijn abonnement, tot maandag 7 oktober. Rond 14 uur vertrokken we naar de hoofdstad om daar het televisieprogramma bij te gaan wonen. Samen met Diede van de Vries, Hannah Bekkering, Kylian Dirkse en Lonneke Duijkers kwam ik aan bij de Westergasfabriek, waar de studio ligt van DWDD maar ook die van bijvoorbeeld Pauw en Witteman.

Bij aankomst haalden we onze toegangstickets op en propten onze tassen in het kluisje. Nog een halfuur tot de uitzending begon. We ploften neer in het restaurantje dat naast de studio zit. Een slimme zet: ons verplichten drie kwartier voor de uitzending aanwezig te zijn en ons dan te laten wachten in een restaurantje. Maar goed, wij bestelden niks maar begonnen te praten met elkaar. Want, wat ik het meest kan herinneren van DWDD is het publiek. Het klinkt gek, maar deze zijn voortdurend in beeld. Ook bestaat er een website voor ‘Het meisje achter Matthijs’. Mijn klasgenootjes waren verdeeld over hun favoriete plaatsen in de studio. Zo is het wel leuk om achter Matthijs te zitten, maar ook leuk om wat veiliger aan een van de zijkanten te zitten.

In twee groepjes gingen wij naar binnen. Lonneke en ik werden achter Matthijs gezet. Ik twijfelde een beetje. Wil ik wel dat heel Nederland mijn gezicht ziet? Zijn mijn kleren wel leuk genoeg? Moet ik lachen?

Schermafbeelding 2014-04-16 om 22.59.01

Ja, ik had inderdaad moeten lachen

Door deze plaats ben ik behalve vierduizend appjes met ‘Mir, je bent op tv!’ ook een hele ervaring rijker. Zo had ik nooit verwacht dat Matthijs zo weinig van de autocue zou lezen. Op de autocue stond vrijwel alleen welke onderwerpen hij moest bespreken en welke gasten hij aan het woord moest laten. Elke avond heeft Matthijs een andere tafeldame. Dit keer was dat Halina Reijn. Hij praatte met haar en Marwan Kenzari over de Gouden Kalf. Ook schoven drie economen aan omdat volgens Klaas Knot de recessie voorbij zou zijn. Stevie Ann, Jan Dulles en Stef Bos gaven hun eigen draai aan twee liedjes van Ramses Shaffy. En om het geheel af te sluiten liet 3FM Serious Talent ‘Town of Saints’ wat van hun repertoire horen.


Town Of Saints – New Skins

Wat ik nog meer niet had verwacht was dat Matthijs ons een welkomswoord zou geven. Hij kwam binnen en heette ons welkom. Leuk dat er zoveel nieuwe gasten kwamen naar zijn show en hij vertelde hoe zo’n show verliep. Hij zette muziek op van Aretha Franklin. Door haar stem te horen voor de uitzending verloopt het programma al negen seizoenen zo goed. Een minuut voor de show live gaat, wordt de muziek pas uitgezet. Dat dit tot nu toe altijd nog goed is gegaan verbaasd me nog steeds! Tijdens de show zat iedereen rustig te luisteren en wij konden meekijken op de schermen als er een filmpje te zien was. Op een iets groter scherm achter Matthijs kon je zien wat de kijkers thuis zagen. Dus hoe de verschillende beelden aan elkaar waren gezet. Wat gaat dat eigenlijk snel! Er waren maar een stuk of vijf camera’s aanwezig maar toch heb je het idee thuis alsof er óveral een camera staat. Zo goed en dynamisch wordt er gewerkt. Je kon dit vooral zien toen ‘Town of Saints’ speelde. De cameramannen gebruiken een vrij snelle techniek om zo verschillende camerastanden te gebruiken. Zo filmen ze van onderen, maar een paar seconden later gaat de camera alweer naar boven. Je denkt dat dat het nooit mooi kan worden omdat het zo snel gaat, maar dan kijk je op dat scherm achter Matthijs en dan ziet het er heel levendig juist uit. Ik denk ook dat DWDD die dynamiek wil uitstralen. Zo werken ze met veel verschillende lichteffecten, camerastanden, snelle wisseling van rubrieken en gasten. Ik denk dat ze hierdoor ook een jonger publiek aantrekken, maar door ook wat formelere onderwerpen te pakken ook de wat oudere mensen.

Dit was een ontzettend leuke ervaring. Heel interessant om te zien hoe zo iemand als Matthijs zich voorbereid op een uitzending en hoeveel hij eigenlijk uit zijn hoofd weet. Interessant om te zien hoe vakkundig de mensen van de techniek te werk gaan, en interessant om te zien hoe eigenlijk zo’n simpel concept zo leuk kan uitpakken.

Klik hier om de hele uitzending te zien:
DWDD uitzending 7 oktober 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s