John van de Molengraft

nos
John van de Molengraft werkt bij de NOS. Hij is daar blijven hangen na zijn stage. Hij is 25 jaar en studeerde ook af aan IEMES, maar dan de economie richtig. NOS is de bekende publieke omroep. NOS heeft vanuit de mediawet de taak gekregen om nieuwssportjes op radio en tv te brengen. Hierdoor is de NOS voordelig afhankelijk van het geld wat ze van de overheid krijgen, maar daardoor blijven ze wel neutraal.

NOS heeft drie hoofdtaken: nieuws, sport en evenementen. Dingen die onder de NOS vallen zijn bijvoorbeeld Journaal, jeugdjournaal, NOS op 3, Nieuwsuur en Teletekst. Maar ook Studio Sport, Langs de Lijn en Eurovisie valt onder de NOS. Eurovisie houdt in dat als er in Frankijk iets gebeurd, lokale omroepen het daar filmen en dan naar de rest van de wereld stuurt. Zo hoeven wij geen Nederlandse journalisten in Frankrijk te hebben. Dit doet Nederland ook.

“Ik regel alles, behalve de inhoud”

John is nieuwsproducer wat inhoudt dat hij eigen regelt dat het nieuws op televisie kan komen. Zo regelt hij cameraploegen, geluid en satellietwagens. Hij regelt alles, behalve het inhoudelijke. Dit doet de verslaggever of journalist. Alles gaat dus op korte termijn, want dat is nieuws. Televisie maken kost geld dus daarom wordt er gelet op de kosten. Er moet zo efficiënt en goedkoop mogelijk gewerkt worden.

De NOS heeft twee hoofdredacties: Den Haag en Mediapark in Hilversum. Ze hebben geen cameramannen in dienst. Het zijn allemaal freelancers. Vandaar dat ze door heel Nederland met een paar camerabedrijven contact houden zodat ze het nieuws altijd snel kunnen filmen. Het NOS gebouw kent vier studio’s: twee voor het journaal, eentje voor de doventolk en eentje voor sport.

“Liever overdressed dan underdressed”

Een leuk weetje: De autocue wordt door de presentator voorgelezen. Door de bezuinigingen regelt de nieuwslezer dit nu zelf door middel van een voetpedaal. Ook zijn er geen cameramannen aanwezig in de studio, ook deze is helemaal geautomatiseerd geworden. Ook worden de studio’s van het journaal bijvoorbeeld ook voor Nieuwsuur gebruikt. Hierdoor gebruiken ze de ruimtes erg efficiënt. Dit gebeurd door middel van een draaischijf. Ook monteren alle redacteuren zelf hun onderwerpen. Ze maken zelf het nieuws en monteren het daarna zelf. Vroeger was dit anders, toen maakten de redacteur en de editor het verhaal samen. Nu helpt de editor alleen nog maar met het einde en om het te controleren.

Nuclear Security Summit: 2014 The Hague
24 en 25 maart kwamen er 58 wereldleiders waaronder Barack Obama en Angela Merkel naar Nederland. Ter voorkoming van dat elke zender er zijn cameramannen neerzet, wordt er een hostbroadcaster aangesteld, dit was de NS. Dit is ook beter voor de veiligheid. Er werd gebruik gemaakt van verschillende locaties: NSS – World Forum, aankomsten wereldleiders op Schiphol en het diner met de Koning. Last minute maakte Obama bekend dat hij Amsterdam wilde bezoeken en last minute is besloten dat ze in het Rijksmuseum konden filmen. Dat is de kracht van NOS. het last minute goed kunnen regelen.

“Niet opgeven als je een nee hebt”

Wat ik vooral geleerd heb van dit seminar is hoe goed je moet zijn in last minute dingen regelen. John grapte nog dat hij dit had geleerd op deze opleiding. Toen maakte hij zijn opdrachten ook vaak last minute. Nu komt dat goed van pas. Zijn tips waren ook dat je ervaring op moet doen buiten je opleiding. Al is dit maar heel klein. Ze kijken bij stages en bedrijven altijd naar de ervaring die je nog meer hebt opgedaan. Maak geen kunstwerk van je CV en al helemaal met niet met allemaal party pics. Zo kan je beter in pak komen, dan met wat oude kleren. Hiermee laat je zien dat je serieus bent. Volg daarbij altijd je hart, doe wat je leuk vindt en niet omdat het moet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s