Mark van Bergen

mark_v_b

Mark van Bergen houdt samen met Ton Wilthagen een audiovisuele presentatie over Dutch Dance. Dance bestaat namelijk al 25 jaar lang populair in Nederland. Mark van Bergen heeft hier een boek over geschreven, genaamd Dutch Dance. Naast auteur is Mark van journalist. In het boek vind je onder andere interviews met Paul Elstak, Remy, Marcello en Paul Jay. Allemaal grote namen binnen de dancewereld. Ton heeft Mark geadviseerd tijdens het schrijven van het boek en draait de soundtrack tijdens Marks verhaal. In 25 jaar tijd heeft Nederland een koppositie gepakt in de mondiale dancescene. Nederlands dance muziek is een exportproduct geworden. Aan de hand van zeven stappen door de tijd heen houden de heren de presentatie:

1. Import en de RoXY (Track: Marshall Jefferson – Move Your Body 1986)
Dit nummer wordt de House Music Anthem genoemd. Housemuziek werd gezien om weer feest te vieren. Zo werd Nelson Mandela in dit jaar vrij gelaten na een lange tijd in de gevangenis. Ook ging het na tijden weer beter met de economie.

2. Eigen waar (Tracht: D-Shake – Yaah 1990)
Dit nummer is de eerste, echte, Nederlandse clubhit. Er werd in de jaren 90 flink geproduceerd. Qua housemuziek maar ook qua infrastructuur. Er kwamen meer clubs en muzieklabels in Nederland. Je hebt niet veel nodig om met housemuziek aan de gang te gaan: apparatuur, goede oren en een paar vierkante meter. De eerste die hier succes mee had was Peter Slaghuis. Drugs speelt een sleutel in dit verhaal. De combinatie XTC en house is een krachtige combinatie omdat het energie geeft en een gevoel van saamhorigheid versterkt.

3. De splitsing (Track: Euromasters – Alles naar de Kl##te 1992)
In 1992 tekent zich de splitsing af in de housescene. Alles leek tot nu toe op elkaar qua muziek. Zo had je hetzelfde thema en dezelfde soort muziek. Op een gegeven moment werden de clubs strenger met wie ze naar binnen laten. De ruigere mensen lieten ze niet meer binnen en zochten een nieuwe plek. In Rotterdam wordt hardcore ontwikkeld. Rotterdam is een stad waar hard gewerkt wordt, maar in het weekend willen ze even stoom afblazen en los gaan op gabberfeesten. Deze gabberfeesten worden steeds populairder. In Amsterdam is op dat moment ook een belangrijke ontwikkeling gaande: ID&T. Zij hebben de gabberstijl echt groot gemaakt door het naar de commercie te brengen. Hardcore is commercieel geworden. De Hardcorescene wil zich hier weer tegen afzetten en richten hardstyle op.

4. Euro’s en dance (Track: Vengaboys – Boom, Boom, Boom 1998)
Als er één stroming is die geld demonstreert, is dat eurodance. In Nederland komen ook een paar van deze groepen op zoals de Vengaboys en 2 Unlimited. De muziek wordt bedacht en uitgeschreven en pas daarna worden er artiesten bij gezocht. Deze hits worden op de radio gedraaid en hierdoor wordt ontzettend veel geld binnengehaald. ID&T heeft hier onderzoek naar gedaan en kwam erachter dat er echt een grote omzet viel te halen binnen de dancewereld.

5. Trance-setters (Track: Tiësto – Flight 643 2001)
De vraag die steeds gesteld wordt en als een rode draad door het boek van Mark loopt is: ‘Waarom doet Nederland het zo goed?’ Mark ziet de ondernemersgeest hier als verklaring voor. Al in de gouden eeuw importeerden Nederlanders goederen en exporteerde ze weer hun eigen goederen de wereld in. We spreken als Nederlander zijnde veel verschillende talen en Nederland ligt natuurlijk centraal. Tiësto speelt een belangrijke rol in het verhaal van de trance. Hij breekt als eerste door in het buitenland. In Nederland wilde niemand hem hebben tot hij in gesprek kwam met ID&T. ID&T wilde een groot evenement neerzetten en voegde hem op het laatste moment toe aan de line-up van Intercity.

6. Massa-events (Track: Cygnus  X – Superstring Rank 1 remix 2000)
Dit nummer was hét nummer voor de allereerste Sensation. Medio jaren 90 wordt ook de buitenlucht ontdekt door dance promotors. Mysterland is hier het eerste voorbeeld voor. Vanaf dit jaar gaan ze met Mysterland naar Amerika. Al bestaat Pinkpop al langer, de danceliefhebber wil ook een eigen buitenlucht event.

7. Superstar DJ’s (Track: Afrojack ft. Pitbull – Give Me Everything 2011)
De DJ’s zijn de boegbeelden voor het Nederlandse succesverhaal. Denk hierbij aan Tiësto en Afrojack. Als je bekend hebt, krijg je nieuwe vrienden. Zo worden Afrojack en Paris Hilton een koppel. Paris wil ook draaien. Al kan ze dit niet, het is wel een makkelijk opstapje door nieuwe vrienden te maken. ID&T mag voor de allereerste keer na Woodstock op hetzelfde terrein Mysterland houden.

Ondanks dat ik nooit echt naar dancemuziek luister, was dit een interessant seminar. Het was leuk en interessant om te horen hoe de dancemuziek groot geworden is in Nederland. In het begin was het wat lastig te volgen, maar dat komt misschien ook mede door het feit dat dat nog voor mijn tijd is. Het is wel gaaf om te zien dat een festival eerst klein begint en nu zo groot is geworden als Mysterland of Sensation. Dat Hardcore hier ook zo’n grote rol in gespeeld heeft, had ik nooit gedacht. Ik ben veel interessante weetjes te weten gekomen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s