Giel Beelen

gielGiel Beelen is presentator op de radio bij de zender 3FM. Hij wist al heel vroeg dat hij iets bij de radio wilde doen. Als klein kindje speelde hij al mannetje van de radio. Giel geeft ook eerlijk toe dat het vroeg beginnen hiermee hem heeft geholpen en hij daardoor wel een voordeel had ten opzichte met ons als leerlingen. Hij bedacht zelf programma’s zoals een ochtendshow en ’s avonds een candlelight show. Bij de lokale omroep zochten ze kinderen voor het kinderprogramma. Giel mocht straatinterviews doen en leerde hier ontzettend veel. Van muziek uitzoeken tot de telefoon opnemen. Ook leerde hij de technieken van de radio. 8 jaar lang leerde hij elk facet van de radio. Na het derde bandje die hij naar 3FM stuurde mocht hij ’s nachts van vier tot zes uur uitzenden.

“Vroeger imiteerde ik mijn voorbeelden, nu heb ik mijn eigen stijl”

Giel vertelde dat hij vroeger niet zichzelf was. Hij imiteerde zijn voorbeelden. Hij leerde daarna dat hij zijn eigen stijl moest ontwikkelen en dat heeft hij gedaan. In 2001 werd Giel twee keer ontslagen. Hij zat ’s nachts radio te maken bij de KRO. Zij wilde spraakmakende radio en Giel wilde hun dat geven. Toch ontstond steeds de discussie over wat spraakmakend was. De radioman probeerde moederkoek te eten omdat dit toen een actueel nieuwsfeit was omdat stammen in Afrika dit eten. Hij werd ontslagen omdat hij vertelde in een interview dat Mein Kampf zijn lievelingsboek was. Hij werkte er toen nog niet lang en het gedoe met de moederkoek speelde hier ook in mee. Ondanks het feit dat hij ontslagen was, ging hij toch naar het werk. Hij ging toen naar 3FM en ging veel achter de schermen werken. De VARA zagen toen een kans in Giel. De VARA ontsloeg Giel ook weer omdat hij een stunt uithaalde met meel naar de KRO te sturen. Stenders ging weg en vanuit de VARA zochten ze iemand voor ’s ochtends. Ze wilde Giel wel vaak voor de ochtend, maar Giel had geen spijt van zijn eerste daden. VARA zochten een spraakmakend persoon en uiteindelijk mocht Giel aan de slag. Hij mag zelf bepalen wat de inhoud is van het programma is en welke muziek hij draait tijdens de uitzendingen.

Giel vindt BNN niet echt een goede omroep. Ze zijn erg zoekende en het is lang geleden dat ze een goed programma gehad hebben, vertelt Giel. Hij vindt BNN een soort sekte. Hij is wel blij dat ze met ze samenwerken (Coen en Sander), maar je merkt wel een goed verschil tussen de ongein uithalen omdat je jong bent, of ongein uithalen en er iets mee zeggen. Hoe flauw de stunts zijn die hij in het verleden uitgehaald hebben, hij kan ze wel verantwoorden en ze komen ergens vandaan.

“Ik wil niks meer doen wat niet bij Giel van de radio past”

Giel houdt niet heel veel van televisie. Hij heeft dit toch gedaan omdat hij zelf mocht bepalen hoe hij dit wilde. Dit was op zich wel een succes maar je hebt televisie maken niet zelf in de hand. Iedereen moet weten wat je gaat doen. De cameraman moet weten waar je heen loopt en de geluidsman moet weten hoe hard je praat. Hij wil niks meer doen wat niet in het verlengde ligt van wat bij Giel in de radio ligt. Als het bij me past, dan is het leuk. Vandaar dat hij ook ja zei tegen ‘de beste singer songwriter’. Voordat hij het wist was het zijn eigen programma. Mensen vinden vaak dat Giel milder is geworden de laatste jaren. Volgens Giel kan dit wel kloppen. Hij wordt namelijk ook ouder, heeft al veel stunts uitgehaald en al veel gedoe gehad in het verleden met de omroepen.

giellll

538-DJ Jens Timmermans vertelde in zijn gastcollege dat hij zijn muzieklijst op de radio niet zelf mocht samenstellen. Giel vertelde dat hij dit wel mag doen. Hij weet als disjockey namelijk precies welke plaat al wel of niet gedraaid wordt. Hij bouwt samen met de man van de regie de voorlopige playlist. Tijdens zijn uitzending kan hij die lijst nog altijd aanpassen. Hij had dit dan ook goed vastgelegd toen hij begon met zijn ochtendshow bij de VARA. De bands die ’s ochtends in de show zijn worden door Giel zelf uitgekozen. Hij doet dit als hij vindt dat een band leeft. Hij wil dat Nederland te weten krijgt wat er in muziekland speelt. In 9 van de 10 keren vindt Giel de band goed en wil hij ze hebben. Hij wil een radioprogramma maken voor jong en oud. Zo maak je een leuk en breed programma.

De hit van Triggerfinger herkende Giel meteen. De jongens wilde ze eigenlijk niet uitbrengen, maar Giel vertelde dit een paar keer tegen ze en uiteindelijk brachten ze het uit en werd het een enorme hit. Soms heeft Giel gewoon het idee dat een liedje fantastisch is en dan denkt hij dat het een hit wordt. Af en toe gebeurd dit dan ook, zoals bij de cover Triggerfinger.

Dit gastcollege was heel interessant. Giel is een grote persoonlijkheid en het was leuk dat je nu dingen aan hem kon vragen. Het was leuk dat hij vertelde over zijn ontslag, omdat je hier eigenlijk niks over hoort. Ook had ik nooit gedacht dat hij ondanks zijn grote muziekkennis de bands in zijn uitzending zelf uit mocht kiezen. Dit mag hij dus wel en dat vind ik een extra leuk feitje om te weten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s