Toverland

toverland-entree

Toverland is een attractiepark in Sevenum, Limburg. 12 jaar geleden opende het park haar deuren. Elk jaar mag het park in magie-thema tussen de 500.000 en 600.000 bezoekers verwelkomen. In augustus scoorde Toverland nog een 8,8 en in 2012 werd het uitgeroepen tot Leukste uitje door de ANWB.

De opdracht was 3 tops en 3 verbeterpunten, de tips, te noteren. Hierbij moesten we letten op bijvoorbeeld de horeca, entertainment, attracties en merchandise. Hierbij moeten we ook kunnen uitleggen waarom we dat vinden. Ik heb deze opdracht met Kylian Dirkse en Iris van de Beek gedaan.

Wij hebben verschillende tips opgeschreven. Zo vonden wij de parkeerkosten te hoog. Je betaalt, als je zonder school of iets dergelijks gaat, 22 euro. Daar komen nog 7 euro aan parkeerkosten bij. Dat vinden wij vrij veel. Wel is er genoeg parkeerplek en ook dichtbij het park, wat zeker goede pluspunten zijn. Het was gewoon een domper dat je aan het einde van de dag toch nog 7 euro extra kwijt bent.
Een andere tip is om het plafond meer aan te kleden. Vooral in de eerste hal valt bij binnenkomst al op dat het plafond heel kaal en overheersend is. Als je van de eerste naar de tweede hal loopt, kom je in een soort gangetje die heel sprookjesachtig aanvalt. Deze heet dan ook Magic Forest en is heel magisch aangekleed. Het is jammer dat deze sfeer niet wordt doorgetrokken in de hal zelf. In het gangetje hangen er doeken aan het plafond met lichtgevende lichtjes waardoor het sterretjes lijken. Dit is een tip omtrent sfeer.
In de wachtrijen zou het leuk zijn als er meer muziek te horen is. Als je bij de Troy staat hoor je een speciaal voor Troy gemaakt liedje. Na twee keer in de Troy geweest te zijn, kan je dit liedje meezingen en het blijft het hangen in je hoofd. Door het hele park hoor je wel iemand het liedje neuriën. Het zou leuk zijn als bij meer attracties zo’n soort muziekje zou zijn waardoor de sfeer nóg beter neergezet wordt.
Als laatste tip aan Toverland gaat over de openingstijden van de attracties. Wij zelf waren er om half 12. Het park gaat om 10 uur ’s ochtends open. We liepen door de hallen heen maar kwamen erachter dat nog vrij weinig open was, terwijl het park al dik 1,5 uur open is. Dit vonden wij een beetje raar. Ook liepen wij door het nieuwe gedeelte omdat we hier erg nieuwsgierig naar waren geworden door de les van Pieter Cornelis. Ook hier was niks open. De waterbaan met Droomvlucht thema werd ’s middags rond een uur of twee pas een keer aangezet. Dit was erg jammer waardoor je je in het begin een beetje verveeld en je verplicht voelt om in de attracties te gaan die op dat moment open zijn.

Na kritiek moeten er natuurlijk ook positieve punten volgen, waar wij ook een rijtje van hebben gemaakt. Zo vonden wij de muziek bij de attracties waar muziek was wel heel erg goed. Zoals eerder genoemd is de Troy hier een mooi voorbeeld van en ook de muziek in de Dwervelwind past er erg leuk bij. Hierdoor wordt de sfeer vergroot en wordt een dagje uit nóg leuker.
De sfeer in het nieuwe gedeelte, als alle attracties open zijn, is heel erg leuk. Overal waar je loopt wordt je omringd door een soort steen. Het voelt een beetje sprookjesachtig aan. Een mooi detail vind ik dat de prullenbakken bijvoorbeeld ook in het decor passen en ze als het ware een beetje ‘verstopt’ zijn in het thema. Ook de decoratie draagt hier heel erg aan bij en natuurlijk de mooie wachtrij voor de nieuwe waterattractie.
We hebben ook gelet op veiligheid. Dit is een van de belangrijkste dingen als je een pretpark hebt voor kinderen. Zij moeten veilig en onbezorgd kunnen spelen. Zo hebben ook de ouders een gerust gevoel. In elk ritje wordt goed gecontroleerd of de beugels wel goed vast zitten. Misschien dat dit komt omdat onlangs in Amerika iemand uit het karretje is gevallen doordat de beugel niet goed vast zat en er niet gecontroleerd is geworden, of gewoon omdat ze dit altijd doen. Ik weet het niet maar het is in ieder geval een groot pluspunt. Zo voel je je meteen een stuk veiliger in een attractie.
Er zijn ook meer dan genoeg eetgelegenheden. In de tweede hal kan je broodjes, frietjes, ijsjes, suikerspin, hamburgers en drinken krijgen. Voor ieder wat wils dus. Ook in het buiten gedeelte zijn genoeg broodjes en drinken te verkrijgen. Deze waren niet allemaal open, maar dat zal ook komen doordat dit geen hoogseizoen dag was. In ieder geval hoefde je niet heel ver te lopen als je trek kreeg, wat heel fijn is in een pretpark.
Als laatste pluspunt hebben wij opgeschreven dat we de verscheidenheid aan attracties goed vonden. In de les van Pieter Cornelis hoorde we dat Toverland lange tijd in een spagaat heeft gezeten. De ene hal was voor jonge kinderen, de tweede hal was weer voor een wat oudere doelgroep. Toen kwam de Troy waardoor de balans nog meer verstoord werd. In het nieuwe gedeelte buiten staan ook wat attracties voor de jongere doelgroep. Hierdoor komt de balans weer terug. Het park is erg leuk geworden voor jong en oud.

Altijd zijn er wat dingen op te merken, maar ik denk dat Toverland zeker op de goede weg is. Het nieuwe buitengedeelte is een hele goede stap geweest. Het park is nog niet super groot, maar heeft wel uitbreidingsmogelijkheden en als ze dan zo door blijven gaan in hetzelfde thema, is het over tien jaar misschien wel een van de mooiste attractieparken van Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s