Leon van der Zanden

leonvanderzanden

Leon van der Zanden komt uit Helmond en uit 1977. De grootste passie van deze man is cabaret. Dit is ook waar zijn seminar over ging. Niet per sé over cabaret, maar over passie. Door cabaret wil hij zijn gevoelens doorgeven. Toen zijn vader overleed stopte hij deze gebeurtenis meteen in een van zijn voorstellingen. Dan is je gevoel zo groot dat je het beter over kunt brengen aan de mensen in de zaal. Leon gaat ervan uit dat iedereen passievol is geboren. Als je een klein kindje bent kan je gaan spelen wanneer je wilt en met wie of wat je wilt. Je kunt aan iemands haren trekken als jij daar zin in hebt of juist heel stil met je pop spelen als jij daar zin in hebt. Niemand vertelt je wat je moet of kunt doen. Op een gegeven moment moet je wél gaan doen wat je ouders je zeggen. Je komt erachter dat je moeder je veel liever vindt als je je speelgoed opruimt. Of als je iets lief vraagt. Dat is het moment dat je van je passies wordt afgetrokken en je gaat doen wat anderen van je vragen. Je gaat dingen doen om anderen te plezieren. Je hele leven lang wil je aan die verwachtingen voldoen, wat ontzettend lastig is. Het is lastig om aan die verwachtingen te voldoen, maar ook om dat gevoel uit te schakelen. Je spiegelt je namelijk altijd aan mensen.

Hoe je dan omgaat met kritiek? Dat is moeilijk. Niemand wil namelijk kritiek, maar je krijgt het sowieso als je naar buiten brengt wat jou mening is. Na een tijdje word je hier vanzelf een soort van bestand voor. Je gaat alleen nog maar de mensen luisteren waarvan zijn of haar mening écht telt voor jou. Dit kan iemand uit je familie zijn, je vriend, je manager of je regisseur.

“Het gevoel dat als eerst naar bovenkomt, dát is het gevoel waar je voor moet kiezen”

Je hebt zelf een groot aandeel aan je eigen geluk. Je moet je aandacht dicht bij jezelf houden, dan komen de mensen naar je toe. Positiviteit trekt positiviteit aan. Als jij positief bent, en je openstelt voor dingen krijg je dit ook weer terug. Zo kan je trots terug denken aan de dingen die je eerst eng vond, omdat je het zelf hebt gedaan en je altijd dicht bij jezelf bent gebleven.

Heb je het idee dat iets te ver gaat: toch gewoon doen. Je merkt vanzelf als het echt te ver gaat. Van te voren kun je dit niet weten. Ook moet je niet bang zijn om iemand te kwetsen. Dit is niet alleen bij cabaret zo, maar ook in het echte leven. Zo vertelde Leon dat het doel van cabaret is om iemand te raken, niet om iemand te plezieren. En boosheid hoort hier ook bij. Zo raak je ook iemand. Als iemand boos op je is en de dingen lopen niet zoals het hoort te lopen volgens jou, ga je de leuke dingen wel extra waarderen.

Deze seminar vond ik ontzettend interessant. Dat komt door de mix van serieuze zaken met Leons luchtigheid. Hij vertelde dingen waar je echt wat aan had, zoals dat je altijd naar jezelf moet blijven luisteren en dat foute keuzes je alleen maar vormen. Dit deed hij allemaal op een grappige manier. Als iemand een vraag stelde, gaf hij eerst een flauw antwoord om vervolgens een serieus antwoord te geven. Dat vond ik ontzettend fijn. Positief zijn brengt alleen maar positieve dingen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s