Eddy Zoëy

eddyzoeyEddy Zoëy zou je kunnen kennen van 3FM of BNN. Daar werd hij namelijk bekend als radio-DJ en als presentator. Later vertrok hij naar RTL5 en een iets recenter programma van hem is Expeditie Robinson. Ook heeft hij Take Me Out gepresenteerd en maakt hij nu programma’s voor National Geographic.

Eddy is een entertainer in meerdere opzichten. Zo maakt hij ook muziek. De seminar begon met een videoclip van hem. Het liedje ‘Beter dan ik’ had ik nog nooit gehoord, maar komt van zijn nieuwe cd. Ja dat klopt, Eddy heeft naast een hele rits programma’s ook een paar cd’s op zijn naam staan.

“Er zijn veel ballen die ik in de lucht houd, maar muziek is de leukste”

Muziek maakt Eddy al langer dan dat hij televisieprogramma’s maakt. Toch is hij ook voor reclamebureaus en tijdschriften gaan werken. Op het juiste moment klopte hij bij TV-Oost aan met de vraag of zij hem wilden helpen met monteren. En dat wilden ze. Vanaf toen is hij meer gaan presenteren, eigenlijk omdat hij toen een paar maanden tijd over had.

Eddy schrijft veel liedjes. Hij is meer tijd kwijt met kunst en muziek dan met televisie maken. Wel runt Eddy een eigen productiebedrijf, waar onder andere Nu We Er Toch Zijn uit voort is gevloeid.

Over presenteren vertelt hij dat het niet uitmaakt wat voor programma’s je presenteert. Net zoals dat jij naar Coldplay kan luisteren, naar Beyoncé, maar ook naar een Nederlands alternatief bandje zoals De Staat. Verschillende stijlen die je tegen komt als je je iPod aanzet. Zo gaat dat ook met presenteren. Je kan dingen van jezelf erin stoppen tijdens het presenteren, bij het ene programma meer dan bij het andere. Eddy begon bij BNN maar heeft toch de overstap gemaakt van de publieke zender naar de commerciële. Dit kwam omdat hij niet meer programma’s kon doen bij BNN dan dat hij wilde. Ook werd hij gevraagd om Take Me out te gaan doen bij RTL5. Een programma waar je zelf heel veel bij kunt invullen. Een uitdaging dus, iets waar Eddy naar zocht. Daarna is hij ook een paar seizoenen Expeditie Robinson gaan presenteren. Iets wat meer negatieve kanten had dan positieve. Het is, volgens Eddy, namelijk ontzettend saai om drie maanden lang in een hangmat aan het strand te liggen. Je wacht tot je iets mag presenteren en de rest van de tijd verveel je je eigenlijk dood. Je mag weinig zelf doen en er wordt van voor tot einde bepaald wat je moet zeggen. Toen het contract verlopen was, was hij stiekem wel blij. Nu hoefde hij niet meer weg van vrouw en kinderen. Helaas was het de manier waarop Expeditie Robinson van hem afgepakt werd niet zo leuk en maakte de presentator de overstap naar SBS. Hier ging hij weer voor dezelfde baas werken, wat erg fijn was.

Als je aan Eddy denkt, denk je aan een grappige man vol humor. Hij heeft een hoog entertainmentgehalte aan zijn naam hangen. Toch maakt hij nu programma’s voor National Geographic, een hele serieuze zender ten opzichte van RTL5 of BNN. Dit heeft ook weer te maken met de verschillende stijlen zoals ik eerder vertelde. Je kunt mensen niet in hokjes plaatsen want mensen houden niet van maar één stijl of van één ding. Daarom moet je blijven doen wat je leuk lijkt om te doen. Je moet dingen niet gaan laten omdat ze niet bij je imago zouden passen.

“Waar ik zin in heb, dat ga ik doen”

Eddy werkte voor 3FM van 2005 tot 2008. Een ontzettend leuke job, maar je bent erg weinig thuis. Als je vrouw bevalt en je bijna geen adem krijgt door de hoeveelheid werk, zit er geen andere keuze op dan het rustiger aan te gaan doen. Radio maken is wel ontzettend gaaf, omdat je eigen spreektijd hebt. Je mag zelf de tijd tussen de plaatjes in aan elkaar praten, waardoor je een eigen platform kunt creëren.

De grote droom van Eddy blijft dus nog altijd muziek. Hij investeert hierin omdat hij het leuk vindt, niet omdat je er een hele zekere toekomst aan overhoudt. Het kan veel geld opleveren, maar hij weet zelf ook dat hij nooit zo groot zal worden als bijvoorbeeld Bruce Springsteen. Om aan geld te komen voor nieuwe cd-producties neemt Eddy soms klussen aan waar hij stiekem niks mee heeft, zoals reclamespotjes.

Britt en Ymke zijn twee meiden waarvan Eddy als de grote ontdekker wordt gezien. Echter ziet hij dat zelf helemaal niet zo. Britt is een geweldig leuke meid. Ontzettend slim maar zonder filter. Hierdoor flapt ze alles eruit wat haar talent is. Ook de dingen die in haar nadeel werken flapt ze er zonder enige moeite uit. Ymke vindt hij maar een raar meisje. Ze is heel slim, maar redeneert af en toe zo vreemd dat je er niks meer van kunt volgen.

Een andere droom naast muziek is om een eigen talkshow te hebben. En dan niet de Jensen versie maar echt zo’n Amerikaanse. Het is alleen erg lastig om dit van de grond te krijgen in Nederland. Er zijn weinig BN’ers die hieraan meedoen en internationale artiesten weten vaak niet eens waar Nederland ligt.

Een tip over netwerken: het is erg belangrijk maar niet belangrijker dan dat het bij andere beroepen zou zijn. Je blijft eeuwig netwerken. Eddy vindt dat je dit moet doen omdat het gezellig is, en niet per sé om erdoor hoger op te komen.

Deze seminar vond ik heel erg leuk. Het is leuk om te horen hoe een presentator programma’s ervaart. Het is interessant om te horen dat zo’n populaire programma’s als Expeditie Robinson stiekem helemaal niet zo leuk zijn om te presenteren, al is dat wel wat je zou verwachten. Eddy was heel open en vertelde eerlijk wat hij van Britt en Ymke vond bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s